Friday, 28 March 2014

Temuduga SPA Pegawai Imigresen KP17 23Mac2014

Assalamualaikum.
Hai semua.

Setelah lama tak menulis harini ida nak share pengalaman ida interview suruhanjaya perkhidmatan awam(SPA) untuk jawatan Pegawai Imigresen Gred KP17.
Tarikh: 23/3/2014
Hari:Ahad
Tempat: Putrajaya.
Masa: 8pagi

Ida terima surat panggilan lebih kurang 2  minggu sebelum tarikh interview.Mula2 dapat sms ,pastu ida check kat email,memang sah panggilan interview. Beberapa hari kemudian sampailah surat panggilan ke alamat rumah ida. Perasaan masa dapat tahu dipanggil interview? Takde perasaan sangat, ada sikit perasaan suka, berharap, tapi tidak terlalu berharap sebab ni kali keempat dipanggil interview SPA, semuanya gred 17 tapi jawatan lain-lain lah. Pertama dan kedua gagal, yang ketiga ida tak hadir sebab masa tu agak berputus asa. huhu. Kali ni ida pergi jugalah sebab my mum bebel2 dan nasihat jangan putus asa. Ida bukan apa bosan juga dengan pertikaian penemuduga sebab ida lulusan ijazah tapi mohon jawatan gred spm. Pulak tu masa interview suruh pulak kita mintak jawatan selaras lulusan ijazah kat jobmalaysia lah apa lah. Kita penat2 pergi interview tapi ditolak secara halus macam tu geram juga. Rasa nak je jawab macam ni " Kalau saya tak hendakkan kerja ni takdelah saya mintak kat SPA ni. Saya tak kisah langsung kerja gred spm asalkan dapat kerja kerajaan. Kalau puan kisahkan sangat pasal ijazah saya ni, kenapa panggil lulusan ijazah macam saya ni datang interview? Buat susah je dahla datang sini pinjam kereta kawan" Huhu malangnya jawab dalam hati saja. Muka maintain senyum walau hati geraaaam sangat. Sape2 ada idea nak balas kalau diorg pertikai camni share lah ye. Jawapan yang sopan tapi tegas. haha lari topik jap.


Ok hari ahad tu suami ida tak keje jadinya dia lah yg hantar sampai putrajaya tu. Ok untuk jawatan ni ada ujian  fizikal jadinya pergi terus berpakaian sukan. Ujian fizikal tu termasuk BMI, pancaindera,rabun warna, dan kawad. Bawak pakaian sopan aka baju kurung kasut tutup dalam beg. Ujian fizikal di tingkat 7.Tengok agak ramai juga mungkin dekat 100orang. Diberi borang, nombor dan diberi taklimat dahulu. Ada 3 orang pegawai, 2orang perempuan, 1orang lelaki. Ida nombor 9. Oh ya, ujian fizikal ni wajib lulus semua sekali kalau gagal mana2 bahagian dikira gagal terus taw. Semua agak cuak haha. Mula2 sekali ujian BMI (Body Mass Index) syaratnya perlulah antara 19-26. Yang ni ida lulus BMI ida 25.33 sikiiit je lagi nasib baik lepas. Second ujian rabun warna, yang ni pun ida lepas, syukur. Third ujian mata,syarat harus lulus 6/9 ini pun lepas ida memang tak rabun. Yang last,dia panggil sorang-sorang  masuk dalam bilik. Dalam tu ada 2 pegawai perempuan, dia suruh buka baju dan tudung dan seluar disingkap sampai lutut (setakat aurat perempuan islam lah). dia check badan, dia ada tanya ada buat pemebedahan apa2 tak,ida jawab la xde. dia suruh depakan tangan nak check tangan ada bengkok ke tak. Pastu dia suruh pakai baju dan dia tanya boleh kawad tak ? ida jawablah boleh dan disuruh kawad. ida kawad jelah (seperti yang aku practice semalam dgn suamiku hahaha) Alhamdullilah ida lulus ujian fizikal dan disuruh ke tingkat 6 untuk sesi temuduga pula. Lega sekejap.

Sebelum ida tu, ida tengok ramai juga yang tak lepas baik lelaki ataupun perempuan. Nasib ida lepas.
(Penat aku diet tipu-tipu seminggu haha)

Ida turun tingkat 6, masuk toilet tukar pakai baju kurung kasut tutup dan daftar untuk temuduga pula. Ok masa ni dah start berdebar. Tengok ada 2 orang je perempuan dan 1 orang lelaki yang tengah tunggu giliran, Kiranya ramai yang tak lepas la ujian fizikal tadi. Baca2 sikit sambil berdebar pastu nombor ida dipanggil.
Masuk bagi salam dan ucap selamat pagi (ini tips ok), bagi sijil dan salinan sijil pastu duduk di kerusi di depan diorang. Ida tak berapa ingat sangat soalan diorang tapi inilah lebih kurang.

P:Penemuduga, I: Ida

P:Ceritakan tentang diri awak.
I: Nama saya bla...bla..bla..

P:Awak ada ijazah sarjana muda kejuruteraan kimia, keputusan spm awak cemerlang,tapi awak mohon jawatan ni? (soalan ini dah memang sudah diagak)
I: (goreng saja)

P: Awak dah berkahwin ye? (belek2 kertas apa ntah)
I: Ya tuan.

P: Suami kerja apa?
I. Bla..bla..

P: Apa persediaan awak sebelum datang temuduga?
I: Saya buka laman web imigresen dan cari maklumat tentang jabatan imigresen dan saya juga baca pengalaman orang yang telah datang temuduga sebelum ini..bla..blaa....

P: Awak buka website kan? Apa yang awak jumpa kat situ?
I: Saya baca tentang fungsi jabatan, tentang akta dan undang2, tentang passport, tentang carta organisasi..bla..bla....

P: Jabatan Imigresen ni bawah kementerian apa dan siapa menterinya?
I : Kementerian Dalam Negeri dan menterinya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

P: Siapa Pengarahnya pula?
I: Pn Aloyah Bt Mamat.

P: Jika puan ida bekerja nanti, ketua puan menyuruh puan melakukan sesuatu bukan mengikut prosedur, apa yang puan akan buat?
I: (sedaya-upaya aku menjawab walaupun mereka cuba mempertikaikan jawapan aku..fuuhh)

Lepas tu bagi soalan KBKK pula. Memang tak aku jangka dan jawapan pun ikut terlintas dikepala aja. Memang menyesal tak prepare bab ni.

P: Ramai orang awam menyalahkan imigresen atas sebab kebanjiran PATI di Malaysia, apa pendapat puan ida?
I :(goreng sajaaaa)

P: Penjawat awam ni ramai dekat 1.4juta,rakyat malaysia pula lebih 24 juta, dah ramai dah ni kenapa masih susah lagi nak atasi masalah PATI ni? Dahla bayar gaji banyak kat penjawat awam ni.
I : (goreng lagiiii)

P:Apa pendapat puan ida untuk mengurangkan kebergantungan PATI dalam industri negara kita? Contoh macam dekat kilang2, restoran2, ladang2?
I: (gorenglah apa lagi sampai tak terjawab xde idea..waa nak nangis rasa)

Rasanya tu lah lebih kurang. Sebenarnya soalan dia bukan sebiji-sebiji,tapi soalan seterusnya lebih kepada respon kepada jawapan kita.Seolah macam bertali-tali gitu. Dan mereka mungkin akan cuba mematahkan hujah kita. .Jadi berhati2 semasa menjawab. Cubalah sedaya upaya untuk jawab. Kalau tak tahu jawab jelah tak tahu. Sebab mereka ni orang atasan dalam Jabatan Imigresen dan mungkin ada ilmu psikologi dan tahu kalau kita menipu.


Usaha sudah, sekarang doa dan tawakal saja. Keputusan 30/4/2014. Doakan ida ye.


UPDATED 8/4/2014 : 
-Result dah keluar semalam(7/4/2014).  Nak tahu ida dapat ke tak baca sini



101 comments:

Anonymous said...

Ida..sy pun interview 23 mac lps di k.bharu. dlm surat mmg tulis result kuar 30apr..tp interviewer sy ckp result 7 april. Tak taula btl ke tak.

Cik Puan Ida said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Okeh nt sy add..ni fon no sy 0179358766..wah seronok da ada kawan..hihi..tahniah yer..

Cik Puan Ida said...

tahniah juga pd awk.
:) terima kasih sudi singgah sini.

FADZLI AFFANDEY said...

hai cik puan saya pun terpilih untuk pegawai imigresen ni. kalau x keberatan boleh lah add fb sy fadzli affie nadzam. pm bakal imigresen.. hehe.. harap dapat berkenalan sebelum jumpa di PD..

Cik Puan Ida said...

fadzli affandey : hai panggil je saya ida. tahniah kpd awk n selamat berkenalan insyaAllah nnti sy add.

Meapple said...

Sy pun ada pergi dan dapat jawatan ni. Salam perkenalan. Btw, saya ingat saya sorang je yg ada Ijazah. Sedih jugak haritu mmg kena tibai kaw kaw dgn interviewer tanya napa apply jawatan ni. Adoii. anyway, syukur pada rezeki ini.

Cik Puan Ida said...

Hai apple.salam perkenalan.ramai juga ada ijazah n ms sy interview ritu ada juga yg ada master.tahniah pd awak.da dpt surat? Sy da dpt n lapor diri 27/4 ni.

nooreny syarina said...

Sy iv imi pd nov 2015. Result isnin depan, 21 dec 2015. Hrp2 adalah rezeki dr Allah. InsyaAllah. 2minggu lepas, spa ade call utk kemukakan surat pengesahan pegawai awak yg berkhidmat secara kontrak. Sy sekarang di badan berkanun status kontrak. Hrp Allah mudahkan urusan sy. Kpd ida, tahniah dh dialam imi :)

Ayiex AChipz said...

Result da keluar kan hari ni? Mcm na awk dpt x? Nooreney?

Syafiqah Hazira Hamdan said...

nooreny syarina & ayiex achipz dapat imigrsen ke ?

ct maisara said...

sya pon dpt juga.. dia suru lapor diri trus d ji,
m johor bahru 15.02.2016.. :-)

syafiqah hazeera said...

ct maisara nak join grop imigrsen x ? whatsapp 0134868088

ct maisara said...

Okay .. tima kasih syafiqah hazeera. Nnti sy wassap ye

Nurul Wahida said...

Terima kasih nooreny..hai semua. Maaf lama x aktif kt blog. Selamat datang ke dalam family imigresen. Harap dpt berjumpa. Anyway kmu smua posting mana? ada yg dpt HQ x?

Nurul Wahida said...
This comment has been removed by the author.
Ct Roxalynna NH said...

Berdebar-debar pulak saya baca, bru 1st time nk g 11/5 ni...

Ct Roxalynna NH said...

Berdebar-debar pulak saya baca, bru 1st time nk g 11/5 ni...

Loqman Hakim said...

Maaf.. Cumer nk bertanya.. Ader peluang ker bmi 26 keatas.. Macam 28,29, 27 ker untuk lulus ujian fizikal???

Unknown said...

Hai awak..sy pon dpt jgk..kt kuantan..awk intrview mane??

JerryZairie said...

xleh lah... kalo 26.++ bleh kali d prtimbangkn

JerryZairie said...

keputusan interview agak2x bila kluar ya ?... sya interview tu hari 9/5/2016... sebulan selepas atau lma lgik?

Loqman Hakim said...

Ohhh.. Yer kerr. X perlah.. Mungkin bkan rezeki sy lagi kot.. Ohhh. Sy pun sepatutnya interview kat melaka 9/5 aritu.. Tp x pegi sbab tengok forum.. bmi lebih^_^

Mohd Sukry said...

ya laa .. siapa yg tau result interview kluar bila ?

Unknown said...

tunggu aje sebulan.mungkin keluar keputusan kot..

Unknown said...

tunggu aje sebulan.mungkin keluar keputusan kot..

Juki Felcra said...

call putrajaya ckp blnn 6 ni..

Ahmad Madwida said...

Tanggal brpe dia ad bgtau x ?

Juki Felcra said...

xade plak..slalu tgok web spa mgkin bln 6 ade tu..

Juki Felcra said...

confirm 13hb jun result kuar

JerryZairie said...

dari mana tau?

Ahmad Madwida said...

Btul la tu .. biasa nya mmg sebulan lepas tarikh tamat interview baru result kluar .. tp mgkin jgak lg awl dr sebulan .. check hri2 la .. huhu ..

Juki Felcra said...

tahu dari feedback email staf spa..ada tye dlm email haritu

Juki Felcra said...
This comment has been removed by the author.
Ahmad Madwida said...

Result keluar 14 hb .. huhuhu .. sehari je lagii .. nervous gilerr ..

JerryZairie said...

sapa da check

Dila Hussin said...
This comment has been removed by the author.
JerryZairie said...

untunglah... aku calon simpanan je... :"(

Nurul Azilawani said...

Kalau dia tulis anda berjaya tu maknanya kita bkn calon simpanan la ya?

Cik Puan Ida said...

Tahniah kepada yang berjaya. selamat datang. semoga dapat menjalankan tugas degan jujur dan amanah. :)

JerryZairie said...

Biasanya calon simpanan brapa lama ya mau tggu panggilan?

ekin natureagrotech said...

Result dh kuar kn 14/6..awk dpt x?

ekin natureagrotech said...

Awk dpt x?bila lapor diri ya..

ekin natureagrotech said...

Nurul..pm sy..sy pun berjaya juga...boleh kongsi info...bila agaknya lapor diri?

Nurul Azilawani said...

Ekin boleh wasap 0174669722

Nurul Azilawani said...

Ekin boleh wasap 0174669722

Nurul Azilawani said...

Ekin boleh wasap 0174669722

JerryZairie said...

Kalo kmu da tau bila surat lapor diri...inform ya

izz zara said...

JERRYZAIRI sama la sy pn calon simpanan yg kje 98 dari 400

JerryZairie said...

Dari mna awk dpt info ni? ... Hehe bkan 100 lebih ke 200 lebih kah biasa kmasukan d AIMM

JerryZairie said...

izz zara yang tu x silap saya... Awak org ke 98 daripada 400 calon simpanan
...saya plak org ke 95 daripada 400 calon tu

JerryZairie said...

izz zara yang tu x silap saya... Awak org ke 98 daripada 400 calon simpanan
...saya plak org ke 95 daripada 400 calon tu

izz zara said...

calon simpanan ada 400 sy tgk kat SPA valid sampai 12 jun 2017.....kwn sy kata nk guna ramai harap2 la kita yang calon simpanan ni di panggil untuk siri 3 or 4......doa2 la ye

JerryZairie said...

Ya sya pun dah cek d spa... Sya org ke 95 dari 400 calon... Inshaallah kita dua smpat tu bab even kwn kakak saya sblum ni calon ke 200 dpt masuk siri seterusnya

izz zara said...

AMIN....nnti dh dpt surat pangilan bg tau la...

JerryZairie said...

Oke... Awak pun kalo dpt apa2x brita.. Inform je k

Azmah Samsir said...

Kalau kita xde sijil bwa prgi temu duga tu..ada je sijil2 tu tapi dkat smenanjung..skrng saya kt sabah emergency sbb nnek saya sakit x tringat pn psal nk bwa surat2 sijil2 tu smua..tpi ada.je..bleh ke tu???

jd kdn said...

@azmah samsir : saya tak pasti berkenaan tu,cuba hubungi bahagian pengambilan JPA diorg yang uruskan dokumen2 tu semua. Biasa dekat surat kan ada tulis nombor telefon pihak JPA kan?

jd kdn said...
This comment has been removed by the author.
jd kdn said...
This comment has been removed by the author.
JerryZairie said...

Knapa status saya sebagai Calon Simpanan dah takda kat spa?

Herrybob said...

Jerryzairie, samalah..status saya pn dah takda dah slpas saya update spa saya hri tu..hri tu saya ada try call spa,tp spa ckp kmngkinan sdg update n status sbgai simpanan lantikan masih ada kat rekod spa.

Herrybob said...

Jerryzairie, samalah..status saya pn dah takda dah slpas saya update spa saya hri tu..hri tu saya ada try call spa,tp spa ckp kmngkinan sdg update n status sbgai simpanan lantikan masih ada kat rekod spa.

Herrybob said...

Jerryzairie, samalah..status saya pn dah takda dah slpas saya update spa saya hri tu..hri tu saya ada try call spa,tp spa ckp kmngkinan sdg update n status sbgai simpanan lantikan masih ada kat rekod spa.

JerryZairie said...

ouh ko pun calon simpanan gak ker

Herrybob said...

Ya..

Herrybob said...

Ya..

Herrybob said...

Awk pn calon smpanan jg ke

Herrybob said...

Awk pn calon smpanan jg ke

Ika Shazlina said...

Hai, sy juga calon simpanan jawatan ni iv bulan 6 hatiku, nak tanya dlm ramai-ramai kata sini dah ada ke calon simpanan yg dah dapat panggilan?

Satu lagi kalau nak telefon kata SPA utk tanya status kita ni kena telefon bahagian mana ya? Ada nombor telefon SPA tak? Tolong ya kawan-kawan. Tq

Ika Shazlina said...

Awak call SPA bahagian apa ya, ada nombor dorang tak? Sebab saya pun nak try call jugak lah. Tq

izz zara said...

siapa yg calon simpanan yg sudah dipanggil bg tau la ye

Encik Kahar said...

Sy jgk calon simpanan imigresen.. status x berubah lgi..huhu.. semoga di permudahkan

Encik Kahar said...

HerryBob..apa kata kita buat group wssp utk calon simpanan? ni no sy 0148670407

Herrybob said...
This comment has been removed by the author.
Herrybob said...
This comment has been removed by the author.
Herrybob said...

Siapa yg berminat utk join group wassap smpanan lantikan imig june 2016 sila tgglkn num fon k..dlm group skrg baru ada 3 org..tq

Ika Shazlina said...

PROGRAM TRANFORMASI MINDA & KURSUS ASAS PEGAWAI IMIGRESEN GRED KP19 SIRI 3/2016 PADA 31 OKTOBER 2016 HINGGA 11 DISEMBER 2016.

Herrybob said...

Salam cik ika..dr mana cik ika dpt info nie..?skrg dah masuk bln 11 dah..

Ika Shazlina said...

Twitter rasmi aimmpd, sy pun calon simpanan lantikan jugak. Awk calon ke berapa nombor giliran?

https://mobile.twitter.com/aimmpd

Encik Kahar said...

ika mau join group wssp simpanan kami? tggl kn no hp atau pm sy, 0148670407 ( nnti sy kasi masuk group)

Herrybob said...

Ya btl lah mmg ada siri 3 peg imig masuk aim.tp sy rasa mgkn yg masuk tuu pn yg sdh bkrja kali tp blm p kursus..

Herrybob said...

Ya btl lah mmg ada siri 3 peg imig masuk aim.tp sy rasa mgkn yg masuk tuu pn yg sdh bkrja kali tp blm p kursus..

Cpuid said...

sya juga calon simpanan imigresan..nie No sya 014-5662008

Encik Kahar said...

no sapa 013**** yg pm td??? tlg pm semula..no hp kmu trdelete..haha

miguel yang said...

hello mau tanya ada siapa2 di sni calon simpanan bertukar menjadi status tetap .sy merupakan calon simpanan 102 dripada 400

Herrybob said...

Klu berminat utk masuk group simpanan imigresen kmi pm ja sy 01136155128..nnt sy tlng kasih masuk

Herrybob said...

Klu berminat utk masuk group simpanan imigresen kmi pm ja sy 01136155128..nnt sy tlng kasih masuk

Encik Kahar said...

penantian satu penyiksaan.. huhu..

Herry Bob said...

ya bro..skrg april..tamat tempoh sah laku bln june..mcm putus asa sdh nie..huhu

Herry Bob said...

salam cik puan ida..ada tak info tntng pngmbila calon simpanan imig bg sesi 2016..?sbb bln june nie tamat sdh tempoh sah laku kmi..huhu

jd kdn said...
This comment has been removed by the author.
Ahmad Phojhe said...

Herry Bob...
Eh sama la kita. masih lagi status simpanan 49/400. harap ada panggilan bulan May-Jun ni. Insya Allah ada rezeki tu. berdoa dan bertawakkal kepada Allah. kita dah usaha kan.. mesti ada bahagian kita nanti. sama2 doakan.

Herry Bob said...

rasa2nya blm smpai rezeki kita lg..skrg sdh 9.june..valid smpai 12 june je..

miguel yang said...

Nmpknya tiada rezeki calon simpanan telah tamat tempoh

Herry Bob said...

mmg xda rezeki..lewat 5 hri je..mmg malang..tengok balik status td tidak melepasi syarat2 utk pggln iv sterusnya..

Unknown said...

Salinan photostat tu perlu disahkan atau tidak?

Juki Kert said...

Ada sape2 dpt ujian fizikal imigresen?

Encik Kahar said...

blm lagi.. tapi status melepasi syarat.. mudah2an dapat iv lagi..

Unknown said...

salam..mcm mana klau pernah operatiin dn ade prut di pergelangan tgn?lulus ke?

Encik Kahar said...

kalau parut x menjejaskan pergerakan x masalah..tapi klu kesan parut tu melimitkan pergerakan pergelangan tangan mmg xdpt lah..