Hai.
Assalamualaikum.
Ayam Bakar/Pangggang/Grill atau
apa2 jelah namanya memang menjadi kesukaanku dan keluarga. Selalunya kami buat
bila adakan program ‘bakar-bakar’. Apa..Bakar?...Bakar apa?...Bakar rumah ke?
Eh bukan…bakar ayam lah...program ’bakar-bakar’ ni biasanya kami plan 2,3 hari sebelumnya, bila
nak buat, apa yang nak dibakar, ayam ke ikan ke pastu nak jemput
sesapa ke nak memeriahkan suasana..ha camtula. Buat depan rumah je pun dan
selalunya memang sekeluarga dan ada juga mengajak mak sedara dan sepupu yang
duduk dekat. Baru-baru ni pun kami baru wat program ni, sesaja memandangkan
sekeluarga kami ada di rumah sempena cuti tahun baru cina. Buat pada 31/1 dan juga kononnya sempena menyambut birthday orang baru dlm keluarga kami a.k.a
suamiku yang tercinta yang ke 26 tahun sehari sebelumnya tu (30/1). Heheh. Pada
hari tu juga aku ada buat kek butter pelangi nanti aku cadang nak tepek gak kat
sini resepinya.
Okeh punya panjang mukadimahnya.
Sebenarnya aku nak share tentang ayam bakar yang aku buat tanpa perlu membakar
arang, mengipas2, dan sewaktu dengannya. Macam mana tu? Ok sebenarnya
dragonball ada tujuh biji semuanya…eeh..bukan…sebenarnya harini aku ade buat
ayam bakar dengan menggunakan pemanggang ajaib Cynthia Cooker kepunyaan my mum. Beliau memang tak guna pun pemanggang
tu, beli je pastu terperap dalam lemari tu. Baik la aku guna. Tapi sesuai la
kalu setakat untuk makan 3,4 orang sebab periuknya takdelah muat nak panggang
banyak2 sangat. Ok seperti biasa aku hanya guna resepi yang mudah bagiku,
heheh…
Ini lah pemanggang Cynthia Cooker my mum punya.
5 ketul ayam sederhana besar
4biji Bawang putih
2biji Bawang merah
½ inci Halia
1 ½ sudu besar cili boh (kalau nak sedikit
pedas)
1 ½ sudu
besar serbuk lada hitam yang telah dikisar
1 sudu besar serbuk
jintan manis
1 sudu besar madu
1 sudu besar kicap
manis
1 sudu besar sos tiram
(tak ada jadi aku tambah 1 sudu lagi kicap manis)
½ sudu kecil garam
halus
1 sudu besar marjerin
(semua kuantiti bahan
boleh dikurang atau ditambah mengikut selera anda)
Cara2:
1.Kisar bawang putih+merah+halia.
2. Masukkan ayam kedalam mangkuk
besar. Masukkan semua bahan-bahan dan gaul sampai sebati. Tutup mangkuk .Boleh
juga kalau nak bungkus dalam plastik dan diikat.
3.Masukkan dalam petiais bahagian
chiller. Perapkan
selama sekurang-kurangnya 1 jam. Seelok-eloknya semalaman untuk rasa yang lebih
sedap.
4. Apabila nak masak, keluarkan
dari petiais dan sebelum bakar,sapu sedikit marjerin pada sekeliling ayam.
Letak sedikit minyak dalam periuk tapi kalau tak nak pun takpe. Bolehlah
dipanggang dalam periuk pemanggang ajaib. Masak selama lebih kurang 15minit.
Sesekali boleh buka dan balik-balikkan supaya sekata masaknya.
5. Sedia untuk
dihidangkan. Boleh diratah ayam sahaja ataupun dimakan bersama nasi.
Ayam dah siap gaul
nak perap dalam petiais.
Ayam sedia untuk dipanggang.
Ini masa tengah
balik-balikkan ayam.Dah agak masak dah masa ni.
Final looks memang tak sempat snap sebab tak sabar sangat dah nak makan..hahaha gelojoh sungguh...Masakan ni memang
mudah dan memang sedap. Kami makan bertiga je masa tu , aku,mi dan aboh
aku...adik aku lagi sorang tak sempat makan sibuk sangat baca komik. Haha tu pun tak cukup. Nanti cadang
nak buat lagi lah.
Nyum3x..terngiang-ngiang
lagi rasa ayam tu di lidah ni. Aik? Terngiang-ngiang??..hentam sajalah
labuu..Haha…
Tata.
No comments:
Post a Comment